Alkoholismus v Čechách v 19. století a počátkem 20. století - Šimonová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce je zaměřena na boj s alkoholismem v 19. a 20. století. Je zde stručně rozebrána historie a druhy alkoholu. Zabývá se názory zejména lékařů ohledně alkoholismu a jeho dopadů na společnost, taktéž pak na děti a mládež. Dále je popsán vznik protialkoholního spolku a boj členů spolku za abstinentní ideu v Čechách. Součástí práce je porovnání abstinentních časopisů s ohledem na jejich obsahovou stránku.
Alcoholism in Bohemia in 19th Century and at Beginning of the 20th Century
Keywords: alkohol; střídmost; abstinentní spolky; pijáctví; 19. století; 20. století; Čechy; alcohol; moderation; anti-alcohol association; alcoholism; 19th century; 20th century; Bohemia