Problematika poruch náprav kolejových vozidel - Culek, Bohumil; Schmidová, Eva; Schmid, Michal (Univerzita Pardubice, 2017)
Článek se zabývá poruchami náprav, které mohou v provozu vést k úplnému lomů náprav. Pozornost je věnována lisovanému spoji kolo-náprava, který je častým zdrojem iniciace trhlin náprav, které pak vedou k jejich únavovému lomu.
Problems of axle defects of rolling stock
Keywords: nápravy kolejových vozidel; lisovaný spoj; lomy náprav; axles of rolling stock; pressed joint; fractures of axles