Studium pigmentace speciálních akrylátových disperzí - Gřesová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 1996)
Semikontinuální emulzní polymerací byly připraveny disperzní kopolymery butylakrylát/styren/kyselina akrylová. U připravených disperzí byla stanovena sušina, pH, konzistence, MFT a velikost částic. Z disperzí byly vytvořeny filmy, u nichž byla změřena tvrdost. Dále byly připraveny pigmentové pasty, které obsahovaly maximálně dva z uvedených pigmentů ZnO, TiO2 a ZnFe2O4 v různých poměrech. Byly připraveny disperzní barvy, u kterých byly zjišťovány fyzikálně-mechanické a korozní odolnosti. Byl sledován vliv ZnO na vlastnosti nátěrů.
Study of the pigmentation acrylate-type latices
Keywords: polymery; kopolymery; disperze; pigmenty; nátěrové hmoty