Vytvoření manuálu snímkování hrudníku a dutiny břišní - Taliánová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá tvorbou manuálu zaměřeného na rentgenových projekce hrudníku a dutiny břišní. V teoretické části je popsána problematika z oblasti vzniku a vlastností rentgenového záření, konstrukce rentgenových přístrojů, radiační hygieny včetně dozimetrie a také anatomií hrudníku a dutiny břišní. Kromě toho je zde popsána indikace k rentgenovému vyšetření, nejčastější rentgenové projekce k vyšetření hrudníku a dutiny břišní a také úloha a význam vzdělávání radiologického asistenta. Cílem praktické části bakalářské práce bylo vytvořit přehledný manuál rentgenových projekcí hrudníku a dutiny břišní. Součástí tohoto manuálu je popis přípravy pacienta, popis a zobrazení správného polohování pacienta, použití ochranných pomůcek z pohledu pacienta podstupujícího rentgenový výkon, expoziční parametry daného vyšetření, obrazová dokumentace konkrétně tedy rentgenové snímky daného vyšetření, kritéria pro hodnocení provedení rentgenového snímku a také upozornění na nejčastější chyby.
Creation of a manual for imagining of the chest and abdominal cavity
Keywords: dutina břišní; edukace; hrudník; radiologický asistent; rentgenová projekce; abdominal cavity; education; chest; radiological assistant; X-ray projection