Nálezové okolnosti bronzových depotů v mladší a pozdní době bronzové - Řehounková, Jana (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce se věnuje bronzovým depotům z období mladší a pozdní doby bronzové na území Čech. Jejím úkolem je se, na základě všech dostupných informací o nálezových okolnostech, pokusit definovat obecnější zákonitosti jejich deponování. V první části je věnována pozornost vymezení sledovaného období a stručným charakteristikám kultur, jejichž nositelé depoty ukládali. Dále jsou sledovány dějiny bádání a také chronologické horizonty depotů. Další části jsou věnovány analýzám vnitřních a vnějších kontextů depotů. Velmi stručně jsou zde také nastíněny možnosti interpretace. Stěžejní pro tuto práci je vypracování databáze bronzových depotů, pocházejících z území Čech.
Found Conditions of the Bronze Hoards of the Early and Late Bronze Age
Keywords: bronzový depot; hromadný nález; doba bronzová; nálezové okolnosti; bronze hoard; bronze age; found conditions