Využití nástrojů pro hodnocení bolesti u pacientek s roztroušenou sklerózou mozkomíšní - Juříčková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zabývá hodnocením bolesti u pacientek s roztroušenou sklerózou mozkomíšní. V teoretické části práce je charakterizováno samotné onemocnění, popsány jeho rizikové faktory, diagnostika a léčba. Další kapitola teoretické části je zaměřena na bolest, její charakteristiku, rozdělení a typické projevy bolesti u pacientek s roztroušenou sklerózou mozkomíšní. Poslední kapitola teoretické části je věnována roli sestry v ošetřovatelské péči o pacienta s tímto onemocněním. Výzkumná část je zaměřena na zjištění vzájemného vztahu mezi třemi předem vybranými škálami Revidovaná obličejová škála (FPS-R), Numerická škála bolesti (NRS), Vizuální analogová škála bolesti (VAS) a následně na vyhodnocení nejpreferovanější z nich dle její obtížnosti. Z šetření vyplývá, že mezi škálami je velmi těsný vztah a že nejpreferovanější škálou dle obtížnosti u pacientek je škála FPS-R.
Using pain scales by women with multiple sclerosis
Keywords: roztroušená skleróza mozkomíšní; bolest; FPS-R; NRS; VAS; hodnocení bolesti; škály bolesti; multiple sclerosis; pain; FPS-R; NRS; VAS; evaluation of pain; pain scale