Úvod do ošetřovatelské péče na resuscitačních a intenzivních péčí - Vagnerová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2014)
Legislativa MZČR a MPSV umožňuje absolventovi oboru zdravotnický asistent pracovat na intenzivních a resuscitačních odděleních pod přímým dohledem zkušené sestry. Bohužel, ale v rámci studia na středních odborných školách nejsou pro tuto ošetřovatelskou péči teoreticky a ani prakticky připravováni. Tento absolvent neví, jak jsou tyto oddělení a práce na nich organizována, jaká je skladba pacientů a jaká je lékařská a ošetřovatelská péče. Absolvent neumí správně vyhodnotit závažnost zdravotního stavu pacienta. Cílem této práce by měl být učební text určený především pro střední zdravotnické školy, který pomůže vyučujícím i studentů získat základní informace o ošetřování nemocného v resuscitační péči. Student, po prostudování tohoto textu, by měl být schopen základní orientace v rámci resuscitační a intenzivní péči, bude schopný zhodnotit jeho zdravotní stav, bude umět získat potřebné informace pro stanovení a následnou realizaci ošetřovatelského procesu (stanovení problémů, ošetřovatelských diagnóz, cílů, plánů, zhodnocení).
Introduction to nursing care for resuscitation and intensive care
Keywords: zdravotnický asistent; intenzivní péče; resuscitační péče; ošetřovatelsví; učební text; nursing; medical assistant; intensive care; resuscitation care; learning text