Studium kompozitních materiálů používaných pro výrobu rybářských prutů - Prokůpek, Luboš; Brzobohatý, M.; Večeřa, Miroslav (Spolek pro technickou podporu a propagaci polymerních kompozitů, 2017)
Tato přednáška se v první části zabývá vývojem a specifickou technologií zpracování kompozitů pro výrobu rybářských navijáků a prutů. K jejich výrobě se využívají především tři technologie výroby: Injection Molding (IM) ve vstřikovacích strojích, Tube Rolling (TR) kombinace navíjení a válcování prepregů a vláken na ocelový trn a pultruze. V druhé části se přednáška věnuje porovnání různých komerčně dostupných rybářských prutů z hlediska vybraných mechanických, termomechanických vlastností a zjištění obsahu a typu výztuže. Na sérii celkem 12 vzorků rybářských prutů různého materiálového složení, určených k rozdílným rybolovným technikám a zastupujících 5 významných výrobců bylo provedeno stanovení teploty skelného přechodu Tg, modulu pružnosti a meze pevnosti v ohybu a zjištěno hmotnostní zastoupení výztuže a matrice.
Study of Composite Materials Used in Manufacturing of Fishing Rods
Keywords: výztuž, matrice; vlákno; kompozit; vstřikování; rolování na trn; pultruze; rybářský prut; Reinforcement; resin; fiber; composite; injection molding; tube rolling; pultrusion; fishing rod