Manažeři lidských nadějí: Etnografie sociální marginalizace - Duffek, Adam (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce etnografickou metodou popisuje vztahy mezi rozvojovými projekty, antropologickým věděním a humanitarismem v podobě tzv. humanitárního diskursu. Shrnuje výsledky výzkumu, který probíhal od jara 2015 do února 2017. Autor se zaměřuje na velký rozvojový projekt v romských osadách na východním Slovensku. Teoretizuje oficiální cíle projektu prostřednictvím antropologie humanitarismu a sleduje dopady v konkrétních romských osadách.
Managers of Human Hopes: An Ethnography of Social Marginalization
Keywords: romové; rozvoj; humanitarismus; humanitární diskurs; romské osady; pomoc; roma; development; humanitarianism; humanitarian discourse; roma settlements; aid