Specifika péče o endoskopické a chirurgické nástroje - Bábíčková, Ivana (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zaměřuje na specifika péče o endoskopické a chirurgické nástroje. Obsahuje teoretickou část, která má za cíl definovat pojem endoskopické a chirurgické instrumentárium, endoskopie a laparoskopie včetně jejich metod, operativy a nástrojů. Dále popisuje problematiku péče o endoskopické, chirurgické a laparoskopické nástroje v rámci předsterilizační přípravy, dezinfekce a sterilizace. Praktická část práce obsahuje kvalitativní a kvantitativní výzkumné šetření. Kvalitativní část se zaměřuje na šetření v podobě testování vybraného chirurgického instrumentária ve specializované firmě. Kvantitativní výzkum se orientuje na šetření prostřednictvím kontrolního listu a dotazníkového šetření souboru modelových situací. Výstupem praktické části je tvorba edukačního materiálu.
Specific care of endoscopic and surgical instruments
Keywords: endoskopie; endoskopické instrumentárium; dezinfekce; sterilizace; endoscopy; endoscopic instrumentation; disinfection; sterilization