Studium vlastností nanočástic v nátěrových hmotách určených k lakování karosérií automobilů - Novotný, Daniel (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá studiem vlivu přídavku nanočástic na bázi sloučenin křemíku a oxidu zinečnatého na vlastnosti sériového jedno-komponentního čirého laku akrylát/melaminového typu. Jsou zde zkoumány mechanické, optické a reologické vlastnosti připravených nátěrových filmů. Cílem této práce bylo zlepšit mechanickou odolnost a tixotropní chování nátěrových filmů standardního sériového jedno-komponentního čirého laku, které jsou aplikovány na karoserie automobilů, za současného zachování vysoké úrovně lesku.
Study of properties of nanoparticles in paints intended for car body painting
Keywords: organický povlak; akrylát/melaminové pojivo; nanočástice; automobilové karoserie; mechanické vlastnosti; reologické vlastnosti; coating; acrylic/melamine binder; nanoparticles; car bodywork; mechanical properties; rheological properties