Adiční a redoxní děje na intramolekulárně N-koordinovaných boranech: cesta k novým B-N a N-B-N heterocyklickým systémům - Hejda, Martin (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato disertační práce je zaměřena na studium přípravy a popis struktury a reaktivity dosud neznámých neutrálních či anionických systémů obsahujících fragment B-N či N-B-N uvnitř k benzenu či pyrrolu annulovaného pětičlenného kruhu, tj. deriváty 1H-2,1-benzazaborolu a 1H-pyrrolo[1,2-c][1,3,2 diazaborolidinu. Pro jejich přípravu byl kromě jiného využit již dříve popsaný mechanizmus adice silných nukleofilů na donorovou imino C=N vazbu výchozích intramolekulárně N-koordinovaných chloroboranů.
Addition and Redox Processes at Intramolecularly N-Coordinated Boranes: a Route to Hitherto Unknown B-N and N-B-N Heterocyclic Systems
Keywords: aromaticita; atropoizomerie; borany; B-N heterocykly; chelatující ligandy; radikály; redoxně-aktivní ligandy; štěpení C-C vazby; aromaticity; atropisomerism; boranes; B-N heterocycles; chelating ligands; radicals; redox-active ligands; C-C bond cleavage