Restaurování nástěnné malby s motivem "sv. Václav" v Nové Pace na čelní fasádě muzea - Beranová, Anežka (Univerzita Pardubice, 2018)
Praktická část této práce se zabývá restaurováním nástěnné malby s motivem sv. Václava na fasádě městského muzea v Nové Pace. Jedná se o malbu z roku 1896, autorem konceptu malby je Stanislav Sucharda. Na malbě byl proveden průzkum invazivními i neinvazivními restaurátorskými metodami, na základě jeho výsledků byla malba restaurována. Hlavním problémem, který bylo nutné řešit při restaurování, byla nesoudržnost omítky a množství dutin lokalizovaných zejména v okolí tmelů. Dalším bodem byla rozsáhlá rekonstrukce barevné vrstvy malby. Teoretická část se zabývá neinvazivním průzkumem polí 5 a 6 na Emauzském cyklu. Jde o cyklus gotických nástěnných maleb v klášteře Na Slovanech v Praze, malby pocházejí z doby Karla IV. Předmětem průzkumu byla historie maleb, předchozí restaurátorské zásahy, původní technika a současný stav. Pro průzkum byly použity pouze neinvazivní metody. Průzkum byl proveden in situ, dále byly shromážděny archivní materiály, pomocí kterých byl zrekonstruován vývoj maleb ve 20. století.
Restoration of wall painting "sv. Václav" in Nová Paka on the museum frontal facade
Keywords: restaurování; nástěnná malba; průzkum; Sucharda, Stanislav; Emauzský cyklus; restoration; wall painting; survey; Sucharda, Stanislav; Emaus monastery in Prague