Daňové inkaso v ČR, vybírání a vymáhání daní - Žížalová, Jana (Univerzita Pardubice, 2007)
Tématem této bakalářské práce je problematika vybírání a vymáhání daní a posouzení vlivu jednotlivých faktorů na daňové inkaso v ČR. Obsahem této práce je pokus o naznačení složité problematiky části daňového procesu vztahujícího se k vymáhání dobrovolně neuhrazených daňových povinností. Práce je zaměřena především na možnosti uplatnění exekuce a využívání zákonných prostředků při vymáhání a na zdůraznění problému ztěžujících náročnou práci správců daní, jejichž příčinou jsou především stále se vyskytující nedostatky v přijatých právních předpisech. Základní myšlenkou této bakalářské práce je návrh zefektivnění v oblasti vymáhání daňových nedoplatků tak, aby byl vytvořen základní rámec pro naplnění cíle správy daní, jímž je správné zjištění, vybrání a vymožení daně tak, aby nebyly kráceny daňové příjmy a daňové výnosy nadále fungovaly jako stabilní prvek příjmové části státního rozpočtu.
The tax revenue in the Czech Republic, tax collection and tax enforcement
Keywords: daňová soustava; Daně; daňové inkaso; exekuce; daňové nedoplatky; vymáhání