N,N,N-chelatující ligandy a jejich použití pro koordinaci těžších prvků 14. a 15. skupiny - Kremláček, Vít (Univerzita Pardubice, 2015)
V první části se práce věnuje literární rešerši na téma obecné vlastnosti N,C,N a N,N,N ligandů, dále popisuje sloučeniny N,C,N a N,N,N ligandů obsahující kovy 14. a 15. skupiny v nízkém oxidačním stavu. Experimentální část přináší popis syntézy N,N,N chelatujícího ligandu odvozeného od pyrrolového skeletu. Dále je prezentován popis syntéz odvozených sloučenin s centrálním atomem Ge a Sn v oxidačním stavu +II a Sb a Bi v oxidačním stavu +III.
N,N,N-chelating Ligands for the Coordination of Heavier Group 14 and 15 Elements
Keywords: Organometallic compounds; Chelating ligand; Germanium; Tin; Lead; Antimony; Bismuth; organokovové sloučeniny; chelatující ligandy; germánium; cín; olovo; antimon; bismut