Metodické postupy řízení portfolia projektů v chemickém podniku - Táborský, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2020)
V práci je řešeno řízení portfolia, programů a projektů. Nejprve jsou představeny asociace projektového řízení, které v současnosti určují nejlepší praxi v oboru projekt management, dále používané organizační struktury a postupy řízení pro portfolio, konkrétně tvorba a vyvážení portfolia. Program management je zmíněn především pro uspořádání projektů do větších celků, které mají společný záměr. Z řízení projektů jsou popsány dvě základní metodiky, tradiční a agilní projektové řízení. V praktické části jsou tyto teoretické poznatky uplatněny v řízení vývojových projektů ve společnosti, která se zabývá výrobou ve stavební chemii. Dále jsou zde uvedena doporučení pro zlepšování projektového řízení na úrovni organizace.
Methodical procedures of project portfolio management in a chemical company
Keywords: portfolio; program; projekt; projektové řízení; tradiční projektové řízení; agilní projektové řízení; portfolios; program; project; project management; waterfall project management; agile project management