Kulturní život v Liberci po druhé světové válce - Andresová, Jana (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato diplomová práce popisuje, jak se kultura v Liberci, v rámci celorepublikového vývoje, vzpamatovávala z válečných let, jak ji ovlivnila výměna téměř tří čtvrtin obyvatel způsobená odsunem Němců, jaké další problémy musela řešit, jakým směrem se po roce 1945 vydala a jak ji poznamenaly události února 1948. Časově je práce vymezena roky 1945 - 1953 a jen výjimečně toto období překračuje.
Culture life in Liberec after the Second World War
Keywords: Culture; Liberec; theatres; films; literature; ART; wireless; transfers of Germans; February 1948; Kultura; Liberec; divadla; filmy; literatura; výtvarné umění; rozhlas; muzea; odsuny Němců; únor 1948