Poetika míst v díle Miloše Urbana na pozadí dějin české literární kultury - Krupičková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2021)
Předkládaná diplomová práce se zabývá analýzou poetiky míst zastoupených ve fikčním světě děl současného českého prozaika Miloše Urbana, a to se zvláštním důrazem na zkoumání městského, zejména pražského, prostoru a jeho dílčích míst (ulice, sakrální stavby). Pramennou základnu poté představují vybraná Urbanova prozaická díla, vydaná napříč celým autorovým dosavadním tvůrčím obdobím (1998–2019). Metodologicky je práce založena na výzkumu sémantiky prostoru literárního díla, jak je v českém literárněvědném prostředí představen především v pracích Daniely Hodrové. Na dílčí prostory je tak nahlíženo prizmatem sémiotické, topologické a mytopoetické analýzy. V neposlední řadě je reflektován rovněž problém vztahu uměleckého obrazu města (jako magického a mýtického prostoru) k jeho reálněmodelovým „předlohám“ a inspiracím. V závěru jsou výsledky této analyticko-interpretační práce, a tím i tvůrčí osobnosti Miloše Urbana, zasazeny do relevantních vývojových kontextů českého písemnictví 20. století.
The Poetics of Places in the Work of Miloš Urban against the Background of the History of Czech Literary Culture
Keywords: Urban, Miloš; literární prostor; Hodrová, Daniela; tematologie; topologie; mytopoetika; sémantika prostoru; literární obraz Prahy; poetika městského prostoru; ulice; sakrální stavby; literary space; thematology; topology; mythopoetics; semantics of space; literary image of Prague; poetics of city space; streets; sacral buildings