Forma sociálního zabezpečení na venkově na konci 18. a v první polovině 19. století na příkladu panství Chrast - Hynková, Daniela (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na formu sociálního zabezpečení na vesnici na konci 18. a v první polovině 19. století. Do popředí zájmu se tedy dostává výměnek jako nejčastější forma zaopatření odstupujících hospodářů. Výzkum je zasazen do lokality panství Chrast a kvůli jeho rozlehlosti je využita metoda sondy do tří vsí. Jedná se o Podlažice, Hroubovice a Dobrkov. Cílem výzkumu je představení výměnku počtu ve smlouvách, které řeší převod nemovitosti, jeho obsah a osoby na výměnek nastupující.
The nature of social security in Czech villages at the end of the 18th and the first half of the 19th centuries on the example of the Chrast estate
Keywords: Chrast; výměnek; venkov; sociální zabezpečení; historická demografie; Chrast; pension; villages; social security; historical demography