Dohled zaměstnavatele nad zaměstnanci: Boj proti dohledu. - Zacharová, Dominika (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou monitoringu zaměstnanců, ze strany zaměstnavatele. Práce je založena na empirickém šetření, které z počátku probíhalo metodou snowball a následný výzkum se rozvíjel skrze polostrukturované a nestrukturované rozhovory. Základem práce bylo nalézt zaměstnance, kteří proti monitoringu na pracovišti bojují a jaké prostředky k tomu využívají či nevyužívají, aby nepodléhaly kontrole ze strany svého zaměstnavatele. Součástí výzkumu se samozřejmě stali i zaměstnanci, kteří si jsou monitoringu vědomi, ale jsou ochotni ho akceptovat v plném nebo částečném rozsahu. Cílem práce je zjistit, zda systém kontroly utváří v pracovním prostředí totální instituci a kde je lidmi umistěna hranici mezi zájmy jednotlivce a firmy.
Supervision over employees by employers: The fight against surveillance.
Keywords: monitoring; dohled; tekutý dohled; svoboda; kontrola; totální instituce; monitoring; surveillance; liquid surveillance; freedom; control; total institution