Organohlinité sloučeniny obsahující chelátující ligandy - Jonáš, Jan (Univerzita Pardubice, 2008)
První části této bakalářské práce je zaměřena na podrobnou literární rešerši, zabývající se chemií organokovových sloučenin obsahující jako centrální atom hliník a různé typy chelátujících ligandů. Podstatná část této teoretické stati je věnována moderním aspektům této chemie tzn. organokovové chemii sloučenin s centrálním atomem hliníku, ve formálním oxidačním stavu +I. V další části se potom práce zabývá reaktivitou těchto sloučenin. V experimentální části je poté popsána syntéza jednoho nového O,C,O chelatujícího ligandu, následně příprava od něho odvozené organolithné sloučeniny. A v neposlední řadě také syntéza prvního zástupce organohlinitých sloučenin obsahující tento objemný ligand.
Organoaluminum compounds containing chelating ligands
Keywords: organohlinité sloučeniny; O,C,O-chelátující ligandy