Vznik a vývoj muzea v Litomyšli do roku 1945 - Kulhavá, Martina (Univerzita Pardubice, 2003)
Cílem práce je podat celkový obraz o městském muzeu v Litomyšli a načrtnout vývoj muzea od jeho vzniku až do roku 1945. Přibližuje dobu vzniku, jeho zakladatele, významné činitele, mimořádné výstavy a městskou obrazárnu.
The inception and development of museum in Litomyšl until a year 1945
Keywords: kulturní historie; muzea; výstavy; archivy; Litomyšl