Matylda ze Schwarzenbergu. Osud neprovdané ženy s tělesným postižením v 19. století - Štecherová, Petra (Univerzita Pardubice, 2011)
Předkládaná práce se zabývá životem Matyldy ze Schwarzenbergu (1804 - 1886). Na základě písemné pozůstalosti Matyldy ze Schwarzenbergu, kterou od dětství provázely zdravotní potíže, sleduje, jak probíhala léčba a s ní spojené cesty do lázní. Práce ukazuje možnosti terapie v uvedené době. Dále představuje specifika postavení neprovdané ženy v 19. století v aristokratickém prostředí.
Mathilde of Schwarzenberg: On a destiny of an unmarried woman with disabilities in the 19th century
Keywords: šlechta; korespondence; lázeňství; léčba; cestování; 19. století; dějiny; Matylda ze Schwarzenbergu; spas; treatment; travel; nobility; correspondence