Průjmová onemocnění vyvolaná viry - Nováková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce pojednává o virech, způsobujících průjmová onemocnění. Začátek práce popisuje obecné zákonitosti spojené s viry, zejména jejich stavbu a dělení. Následující části definují virové a nevirové gastroenteritidy a shrnují jednotlivé virové agens včetně jejich charakteristik, klinického obrazu, epidemiologie, patogeneze, diagnostiky, léčby, prevence a popřípadě vakcinace. Krátce jsou popsány zvířecí viry a méně časté lidské viry. Závěrečná část bakalářské práce se věnuje situaci ve světě a v České republice.
Viral Gastroenteritis
Keywords: gastroenteritida; viry; agens; rotaviry; adenoviry; noroviry; gastroenteritis; virus; agens; rotaviruses; adenoviruses; noroviruses