Růst krystalů v podchlazených taveninách systému Se-Te - Martinková, Simona (Univerzita Pardubice, 2014)
Tématem této práce je studium růstu krystalů ve skelném systému Se1-xTex, kde x je 0,1; 0,2 a 0,3. Růst krystalů v objemových vzorcích byl pozorován pomocí optického mikroskopu vybaveného kamerou snímající obraz v infračervené oblasti. Vzorky byly připraveny izotermní temperací. Z experimentálních dat byly určeny rychlosti růstu krystalů při zvolených teplotách. Kombinací růstových dat s viskozitními byly pro naměřená data následně napočítány klasické růstové modely popisující růst krystalů na rozhraní krystal-kapalina.
Crystal growth in undercooled melts of Se-Te system
Keywords: selen; tellur; chalkogenidová skla; mikroskopie; růst krystalů; selenium; tellurium; chalcogenide glasses; microscopy; crystal growth