Vliv daňových pobídek a přímé státní podpory na inovační aktivitu podniků - Svoboda, Petr (Univerzita Pardubice, 2017)
Inovační proces je v dnešní době klíčovou složkou znalostní ekonomiky, což si vlády jednotlivých zemí uvědomují a snaží se proto tento proces uměle stimulovat. Tato disertační práce se zabývá vlivem státní podpory na soukromý výzkum a vývoj. Jejím cílem je analyzovat vliv daňové podpory a přímé státní podpory soukromého výzkumu a vývoje a porovnat jejich efektivnost na základě toho, jak přispívají ke zvýšení relevantních výstupů soukromého výzkumu a vývoje. Výzkum je proveden na členských zemích OECD. Jako metoda pro dosažení stanoveného cíle je použita regresní analýza. Na základě zjištěných výsledků jsou formulována praktická politicko-hospodářská doporučení pro Českou republiku.
Impact of Tax Incentives and Direct Government Support on Business Innovation Process
Keywords: Inovační proces; výzkum a vývoj; daňové pobídky; přímá státní podpora; Innovation process; research and development; tax incentives; direct government support