Porodnost jako demograficko-společenský jev a její vývoj v České republice od roku 2001 po současnost - Matěja, Zdeněk (Univerzita Pardubice, 2008)
Diplomová práce se zabývá otázkou porodnosti jako důležitého demograficko-společenského jevu, jejími ekonomickými aspekty a možnostmi populační politiky. Analyzuje porodnost na území České republiky v průběhu 20. století, podrobněji pak vývoj od roku 2001 po současnost, ten je také předmětem mezinárodního srovnání v rámci Evropské unie. Součástí práce je i výzkumné šetření zaměřené na ženy ve věku 20 až 30 let.
Natality as a demographic-social phenomenon and its progress in the Czech Republic from the year 2001 to the present
Keywords: fertility; natality; progress; Population; population policy; plodnost; porodnost; vývoj; populace; populační politika