Možnosti využití TLC při analýze výbušin - Lutonská, Tereza (Univerzita Pardubice, 2009)
Práce je zaměřena na problematiku možnosti využití TLC při analýze výbušnin. Jedná se především o výbušniny, které jsou základem většiny průmyslových i vojenských trhavin, jako např. TNT, HMX, RDX, PETN, nitroestery a další. V teoretické části je popsána problematika týkající se využití TLC při analýze výbušnin a porovnání jednotlivých metod analýzy s ohledem na citlivost stanovení a vhodnost jejich použití. Praktická část je zaměřena na volbu vhodných mobilních fází a detekčních činidel pro jednotlivé typy výbušnin. Pro jednotlivá detekční činidla byly stanoveny detekční limity. Dále se práce zabývá aplikací upraveného Griessova činidla. Tato práce je dále zaměřena na analýzu kontaminovaných vzorků a na stopovou analýzu (analýzu povýbuchových zplodin).
Possible uses of TLC analysis for explosives
Keywords: TLC; TNT; RDX; HMX; PETN; nitroglycerin; nitroglykol