Specifika ošetřovatelské péče u pacienta jiné kultury, etnika - Karásková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce je zaměřena na pacienty jiné kultury, etnika a především na specifika, ke kterým je nutno při ošetřování těchto pacientů přihlížet. Je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část zahrnuje základní informace o problematice multikulturního ošetřovatelství, seznámení se základními pojmy oboru a specifiky jednotlivých menšin. Praktická část se skládá ze dvou kazuistik a čtyř ošetřovatelských procesů, které jsou řazeny v přílohách. V závěru jsou uvedeny ošetřovatelské diagnózy zaměřené na specifika ošetřování pacientů jiné kultury, etnika a sestaven modelový ošetřovatelský proces.
Specifics of nurse care of other culture, ethinicity patient
Keywords: Multikulturní ošetřovatelství; Migrace; Kulturní šok; Ošetřovatelská péče; ošetřovatelský proces; Multicultural nursing; Migration; Culture shock; Nursing care; nursing process