Vliv tvrdosti vody na fyzikálně-chemické vlastnosti nálevu z kořene omanu pravého - Ježilová, Edita (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zabývá sledováním vlivu tvrdosti na fyzikální a chemické vlastnosti nálevu z kořene omanu pravého. V teoretické části je práce zaměřena zejména na popis a využití omanu v lékařství, dále na definice ohledně tvrdosti vod, vliv pH na významné složky kořene a popis použitých technik při experimentální části. V praktické části byly připraveny nálevy z kořene omanu pravého do vody s různou tvrdostí. Ve vzorcích byla změřena barevnost, pH a byly stanoveny antioxidační aktivity metodou DPPH a FRAP, chelatační aktivita, a celkového obsah fenolických látek, flavonoidů a katechinů. Dále byla změřena infračervená spektra nálevu. Vzorek kořene byl podroben analýze minerálních látek pomocí ICP/MS. Byl potvrzen předpoklad, že pH má vliv na barvu a antioxidační vlastnosti bylinných nálevů.
The effect of hardness of water on various physicochemical properties of elecampe root infusion
Keywords: oman kořen; bylinný nálev; pH; spektroskopie; antioxidační aktivita; oman root; herbal infusion; pH; spectroscopy; antioxidant activity