Péče o chirurgické instrumentarium v klinické praxi - Lalovová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zaměřuje především na péči o chirurgické instrumentarium na pracovištích centrální sterilizace. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a výzkumnou. Teoretická část diplomové práce se zaobírá problematikou péče o chirurgické instrumentarium z pohledu perioperační sestry. Tato část je zaměřena hlavně na všechny kroky předsterilizační přípravy a samotnou sterilizaci. Poslední kapitola je věnována pracovišti centrální sterilizace. Výzkumná část je rozdělená na dvě části, první zaměřená na dodržování zásad správné péče o chirurgické instrumentarium metodou pozorování na centrálních sterilizacích v pěti vybraných nemocnicích. Druhá část se věnuje testování chirurgického instrumentaria v klinické praxi. Na základě získaných dat je vyhodnocen vliv předsterilizační přípravy a sterilizace na vybrané chirurgické instrumentarium.
Care of surgical instruments in clinical practice
Keywords: chirurgické instrumentarium; předsterilizační proces; sterilizace; centrální sterilizace; surgical instruments; pre-sterilization preparation; sterilization; central sterilization