SVĚT BEZE SLOV - Švec, Jakub (Univerzita Pardubice, 2017)
SVĚT BEZE SLOV je o strukturách vnímání. Zkoumá to, jak vnímáme svět kolem nás, a to, jak vnímáme sebe samotné. Zajímá se o to, jakým způsobem naše mysl zkresluje vnímání reality. Tento výzkum probíhá skrze dva světy. Symbolický svět a mimo-symbolický svět. Svět symbolický představuje naučené struktury vnímání a myšlení. Svět mimo-symbolický představuje bezmyšlenkovitý stav, kdy se oprošťujeme od naučeného vnímání a myšlení. Skrze oba světy dosahujeme rozdílné zkušenosti bytí a musíme se ptát: Kdo ve skutečnosti jsme?
WORLD WITHOUT WORDS
Keywords: vnímání; subjektivita; myšlení; interpretace; symboly; slova; konotace; identita; realita; externí realita; individuální realita; symbolický svět; mimo-symbolický svět; poznání; podvědomí; čas; prostor; jazyk; dichotomie; ontologie; perception; subjectivity; thinking; interpretation; symbols; words; connotation; identity; reality; external reality; individual reality; symbolic world; non-symbolic world; knowledge; subconscious; time; space; language; dichotomy; ontology