K počátkům české pedopsychologie - pět polozapomenutých sjezdů pro výzkum dítěte - Schmidtová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2018)
Cílem této práce je poskytnutí analýzy výsledků pěti sjezdů pro výzkum dítěte, které se konaly v letech 1922-1933 za účelem odborné prezentace tehdejších poznatků ve výzkumu dítěte v Československu. Klíčové pro tuto práci je připomenutí zásadních postav, hlavních témat a klíčových pojmů pro dané období. Nastíněn bude pohled do problematiky vývoje pojetí osobnosti dítěte, jeho chování, jednání a prožívání. Hlavní přínos tak spočívá v komplexní analýze zachovaných dokumentů, které jsou v současné době často opomíjeny. Přitom přinášejí řadu empirických poznatků pro potvrzení dnešních pedagogických inovací.
Back to the Beginnings of Czech Paedopsychology - Five Half-Forgotten Congresses regarding the Child Research
Keywords: děti; výzkum; vývoj; pedopsychologie; psychologie; pedagogika; children; research; evolution; child psychology; psychology; pedagogy