Tematizace genderu a feminity v díle Aloise Jiráska F. L. Věk - Vrbová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce s názvem "Tematizace genderu a feminity v díle Aloise Jiráska F. L. Věk" se zabývá analýzou a interpretací díla Aloise Jiráska F. L. Věk z hlediska genderové problematiky. Hlavní pozornost je věnovaná ženským postavám a jejich úloze ve společnosti, ale není opomíjena ani maskulinita a mužské postavy. Smyslem této práce je výzkum genderových konstruktů a feminity v 19. století a jejich zobrazení ve vybraném literárním díle.
Themes of Gender and Feminity in Alois Jirásek´s F. L. Věk
Keywords: Jirásek, Alois; F. L. Věk; gender; feminita; maskulinita; sociální role; ženské postavy; manželství; mateřství; Alois Jirásek; F. L. Věk; gender; feminity; masculinity; social roles; female figures; matrimony; maternity