La naissance de la Tchécoslovaquie vue par les journalistes français - Lenderová, Milena (Univerzita Pardubice, 2003)
Události spojené se zdrojem Československé republiky jsou ve studii nahlíženy očima několika francouzských novinářů, současníků převratných událostí posledních válečných a prvních mírových měsíců. Jedná se především o autory kolem časopisu L'Illustration, v Čechách dobře známého již od posledního desetiletí 19. století. Optiku L'Illustration doplňují vzpomínky novinářky Louise Weissové, kterou Milan Štefánik roku 1918 inspiroval k založení revue Europe Nouvelle, jejímž cílem bylo přispět k nezávislosti národů Rakouska - Uherska.
Keywords: Československá republika; vznik států; novináři; Francie; politická situace; časopisy