Umělecký obraz maloměsta v díle J. Š. Kubína - Prášil, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2009)
Těžištěm bakalářské práce je dílo Josefa Štefana Kubína. Především pentalogie autorských povídek z prostředí maloměsta Jivínské rapsódie. Povídky Kubín napsal ve čtyřicátých letech dvacátého století, ale týkají se doby jeho mládí, tedy druhé poloviny devatenáctého století. Pro pochopení vzniku povídek obsahuje práce rozsáhlejší životopisnou část. Jednotlivé analýzy mají jako hlavní funkci představit samostatné povídky jako logickou součást jednoho velkého pětisvazkového celku. Kapitoly tvoří celek na pozadí dobové reality, autorovy zkušenosti a jeho vlastní umělecké prezentace. Důležitou součástí práce je odhalení skutečného prostoru krajiny, ve které se odehrávají fiktivní příběhy.
Artistic features of small town in a work of J. Š. Kubín
Keywords: J. Š. Kubín; Jičín; Jivínské rapsódie; umělecká zobrazení; maloměsta; povídky; artistic features; small towns; tales