Citlivost pyrotechnických složí k elektrostatickému výboji - Hřebíčková, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce obsahuje ucelený soubor metod a postupů aktuálně využívaných k měření citlivosti výbušnin k elektrostatické jiskře, stručnou historii vývoje těchto metod a přehled vybraných faktorů ovlivňujících výsledek zkoušky. Popsány jsou dále některé druhy výbojů, jejich podstata a vznik, mechanismus působení elektrostatické jiskry. Dále jsou popsána různá uspořádání ESD zkušebních přístrojů a jiskřišť.
Sensitivity of pyrotechnic compossitions to electrostatic dischage
Keywords: ESD; elektrostatický výboj; metoda; citlivost pyrotechnická slož; ESD; electrostatic discharge; method; sensitivity; pyrotechnic composition