Laboratorní pracoviště s tyristorovým usměrňovačem - Ambrus, Radek (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zabývá vytvořením laboratorního přípravku s reverzačním tyristorovým usměrňovačem SINAMICS DCM od firmy Siemens pro napájení stejnosměrných motorů. V úvodu je teoretický rozbor reverzačních usměrňovačů, možnosti jejich řízení a regulace otáček. Další částí v práci je popis a realizace návrhu jednotlivých částí přípravku. Součástí je také popis realizace elektrického zapojení silové a ovládací části usměrňovače. Úkolem bylo vytvořit laboratorní přípravek, tudíž bylo nutné nejdříve popsat ovládání Základním ovládacím panelem usměrňovače BOP20 a poté byl usměrňovač parametrizován. Následuje přesný postup parametrizace a výčet nejdůležitějších zadaných parametrů. Součástky na ovládacím prvku byly parametrizovány, aby sloužily k ovládání usměrňovače. Ovládání přes ovládací prvek je popsáno v poslední kapitole této práce. Nakonec je uveden návrh, popis a vypracování několika vzorových měření, čímž byla ověřena funkčnost přípravku. V závěru jsou zhodnoceny výsledky.
Laboratory workplace with thyristor rectifier
Keywords: rectifier; motors; SINAMICS DCM; reversing; parameterization; thyristor; usměrňovače; motory; reverzační; parametrizace; tyristor