Tvorba ceny výrobků a služeb - Hložková, Anna (Univerzita Pardubice, 2010)
V České republice se řídí tvorba cen výrobků a služeb zákonem č. 526/1990 Sb., o cenách. Ceny můžeme podle tohoto zákona dělit na ceny regulované a smluvní. U některých výrobků může být část ceny stanovena smluvně a část regulovaně, jako například cena elektrické energie. Vstupem České republiky do Evropské unie byly směrnice Evropské unie převzaty do české legislativy, které druhotně ovlivňují cenu například elektrické energie nebo pohonných hmot. Výše ceny je ovlivněna interními a externími faktory, které jsou více nebo méně zřejmé. Diplomová práce se podrobněji zabývá stanovováním ceny pohonných hmot, elektrické energie a strojírenského výrobku.
Setting price of products and services
Keywords: Ceny; Náklady; cenová strategie; přístupy k tvorbě ceny; Price; Expenses; price strategy; approaches to setting price