Etnická identita moldavských Čechů - Šmoldas, Martin (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato práce se zabývá etnickou identitou potomků zemědělských kolonistů z Čech, kteří se na konci 19. století usadili v Besarábii a založili zde osadu Novohrad, pozdější Goluboje. Kromě studia vlastní etnické identifikace a etnických procesů mezi krajany se práce soustřeďuje především na posouzení důsledků programu krajanské péče Československé republiky na vlastní pojetí identity mezi krajany. Dále na pochopení těch aspektů sovětské národnostní politiky, které proměnily etnicitu zdejších Čechů v právně závaznou kategorii národnosti, a na postižení současných politických a ekonomických stimulů ze strany nynějšího českého státu, jenž nejvíce přispívají k revitalizaci a proměně této identity.
Etnic identity of Moldava Bohemians
Keywords: ethnics; Identity; countrymens; Moldova; Czech Republic; etnicita; Identita; krajané; Moldávie; Česká Republika