Osobní vůz pro vedlejší tratě s přirozeným naklápěním skříně - Soukup, Jiří (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem osobního vozu pro vedlejší tratě s naklápěcí skříní. Zajišťuje různé druhy naklápění a řeší jeden vybraným systémem. Pro návrh tvaru vozové skříně používá postup, který není v normě ČSN 280312 ošetřen. Proto je zde k tomuto problému přistoupeno individuální úvahou. Práce navrhuje podvozek se svislým vypružením v obou stupních a dále i zařízení, prostřednictvím kterého je realizováno naklápění. Součástí diplomové práce je také řešení interiéru a jeho stavebnicového rozložení.
Coach for regional tracks with pendular tilting of carbody
Keywords: 86 s. + 7 výkresů; osobní vozy; naklápění; vozové skříně; podvozky; interiéry vozů