Analýza spokojenosti zákazníka (občana) u vybraných služeb veřejného sektoru - Zbořil, Jan (Univerzita Pardubice, 2012)
Diplomová práce se zabývá spokojeností občana - voliče, který se svou pozicí na poptávkové straně nachází v roli spotřebitele statků poskytovaných veřejným sektorem. Stručně je v této souvislosti popsána úloha veřejného sektoru, význam veřejné volby a preferencí. Na to plynule navazuje úloha sociologického průzkumu a jeho praktická aplikace ve formě dotazníkového šetření, jehož výsledky tvoří významný základ pro následné analýzy. Závěru práce je věnován shrnutí, vybraným zjištěním a doporučením.
Analysis of Customer's (Citizen's) Satisfaction in Selected Services of Public Sector
Keywords: veřejný sektor; dotazníkové šetření; průzkumy veřejného mínění; koeficient spokojenosti; společnost; public sector; survey; opinion poll; coefficient of happiness; society