Vlasteneckyvýchovná tendence v díle Václava Beneše Třebízského Rodnému kraji - Hortová, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2011)
Ve své práci jsem se zaměřila na autora historické prózy 19. století – Václava Beneše Třebízského. V první části jsem se pokusila o jeho historické zasazení do dobového kontextu a představení Václava Beneše Třebízského jako kněze, spisovatele, kantora a člověka kulturně činného. V dalších částech se snažím vymezit pojem vlasteneckyvýchovná tendence a následně ji hledat v díle Rodnému kraji.
National and Educational Tendency in Václav Beneš Třebízský´s Rodnému kraji
Keywords: Třebízský, Václav Beneš; historická próza; 19. století; vlastenectví; historical prose; 19th century; patriotism