Náboženská otázka u T. G. Masaryka - Dolejšová, Monika (Univerzita Pardubice, 2008)
Obsahem práce je shrnutí postoje T. G. Masaryka vůči náboženství a církvi v moderní době. Ta s sebou přináší odklon od středověkého, náboženského mýtu, který je překonán vědou. Masaryk řeší spor mezi vědou a mýtem, protože se od toho odvíjí samotný problém ztráty víry v Boha. Na tento problém navazuje další moderní jev, kterým byla sebevražda. Podle Masaryka vzniká v důsledku ztráty duchovních hodnot a nemravným způsobem života.
Masaryk´s conception of religion
Keywords: Myth; Religion; modern human; science; Catholic Church; Suicide; mýtus; Náboženství; moderní člověk; věda; katolická církev; Sebevražda