Membránové vesikly bakterie F. tularensis - Pavlasová, Petra (Univerzita Pardubice, 2010)
Mezi faktory virulence řady patogenních bakterií patří mimo jiné sekretované proteiny. Sekretované proteiny jsou transportovány skrze bakteriální membrány různými mechanismy, prostřednictvím různých sekrečních systémů. Doposud bylo odhaleno a popsáno šest různých sekrečních systémů bakterií. Uvolňování membránových vesiklů je rovněž způsob, kterým bakterie mohou transportovat proteiny do extracelulárního prostředí. Na základě této skutečnosti je uvolňování membránových vesiklů považováno rovněž některými autory za sekreční systém bakterií. Při sekreci skrze membránové vesikly dochází k uvolňování "váčků" vycházejících z bakteriální membrány, které mohou být naplněny různými komponentami jako jsou: proteiny,
The membrane vesicles of bacterium F. tularensis
Keywords: F. tularensis; Chamberlainovo médium; vesikly vnější membrány; Stirred cell 8200; peleta; F. tularensis; Chamberlain cultivation medium; outer membrane vesicles; Stirred cell 8200; pelet