Koncentrační tábor Treblinka a jeho polští vězni - Froschová, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce je zaměřena na popis a historii polského vyhlazovacího tábora Treblinka a na život polských a židovských vězňů. Práce se též v krátkosti zabývá důvody pro vznik koncentračních a vyhlazovacích táborů a zejména příčinami, které později vedly k vytvoření tzv. akce Reinhard. Je popisován život vězňů a jejich možnosti pracovního využití. Díky autentickým výpovědím vězňů, kteří přežili Treblinku, je tak podán ucelenější a jasnější obraz o fungování tohoto tábora i o plánování povstání. V práci jsou popsány osudy (především) polských židovských vězňů, kterým se podařilo z Treblinky utéci. Závěr je věnován samotnému zániku tábora, osudům několika hlavních vedoucích představitelů tohoto tábora a současnému stavu území, na němž tento komplex stál.
Treblinka concentration camp and its Polish prisoners
Keywords: Treblinka; akce Reinhard; polští vězni; výpovědi; Treblinka; Operation Reinhard; Polish prisoners; testimonies