Svatý Prokop, geneze "skutečného světce" - Tyrková, Veronika (Univerzita Pardubice, 2010)
Tématem bakalářské práce je svatý Prokop a jeho zázraky. Cílem je zjistit, které zázraky jsou originální svatoprokopské motivy, a které jsou převzaté od jiných svatých mnichů. Hlavní pozornost je zaměřena na tři motivy jeho legendy, tedy boj s ďáblem, dar prorocký a radikalismus, s kterými mnoho zázraků činí. Ty jsou pak porovnány s podobnými zázraky jiných světců. Kapitola o jeho kanonizaci se pak zaměřuje i na historické pozadí, díky kterému k ní vůbec mohlo dojít. Následuje podrobnější srovnání Prokopových zázraků, se svatým Benediktem, který byl českému světci největším vzorem. Poslední kapitola je vrcholem práce, protože dává přehled o skutečných původních motivech svatoprokopských.
St. Prokop, Genesis of a "True Saint"
Keywords: svatý Prokop; legendy; KŘESŤANSTVÍ; středověk; zázraky; sain Prokop; legends; Christianism; middle ages