Analýza antioxidantů v bylinných nápojích s využitím miniaturizované extrakce tuhou fází - Sychrovská, Tereza (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato diplomová práce je zaměřena na aplikaci extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce pro izolaci antioxidantů z bylinných čajů. V teoretické části je uvedena historie čaje, jeho zdravotní účinky na člověka a technologické zpracování. Dále jsou popsány vybrané skupiny antioxidantů a polyfenolických látek, a to včetně metod izolace antioxidantů a jejich stanovení. V experimentální časti byla provedena optimalizace metody extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce pro izolaci vybraných antioxidantů z bylinných čajů s následným stanovením vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s detektorem diodového pole. Optimalizované podmínky byly aplikovány na reálné bylinné čaje.
Analysis antioxidants in herbal beverages by means of solid phase extraction in ipette tips
Keywords: bylinné čaje; antioxidanty; extrakce na tuhou fázi v pipetovací špičce; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; herbal teas; antioxidants; solid phase extraction in pipette tips; high-performance liquid chromatography