Smrt člověka jako přechodový rituál - Pilařová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na oblast pohřebních rituálů z pohledu sociální antropologie. V první části seznamuje s pojmem přechodový rituál a nastiňuje současnou situaci v oblasti praktikování rituálů spojených s koncem života člověka v porovnání s minulostí. Práce zaměřuje pozornost na skupinu tři dílčích rituálů. Jedná se především o rituální chování věnované vlastnímu průběhu pohřebního obřadu, smuteční hostině a vzpomínkám na zemřelé. Na základě kvalitativního výzkumu se bakalářská práce zabývá rozdílem v oceňování pohřebních rituálů mezi generacemi a souvisejícím celospolečenským deficitem těchto rituálů na Chrudimsku. Výsledek empirické části pak odpovídá na stanovenou výzkumnou otázku.
Death of man as a rite of passage
Keywords: rituály; obřady; smrt; pohřby; smutek; generace; rituals; ceremonies; death; burials; mourning; generation