Rychlá metoda esterifikace di-(tri)karboxylových kyselin a její aplikace pro stanovení diagnosticky významná\ých metabolitů v moči - Kuperová, Monika (Univerzita Pardubice, 1998)
Karboxylové kyseliny patří mezi kyselé metabolity exkretované tělními tekutinami. V práci byly studovány reakční podmínky tvorby esterů dikarboxylových a trikarboxylových kyselin působením chlormravenčanů za účelem jejich optimalizace. Postup zásadně urychluje a zjednodušuje screening močových metabolitů pro účely diagnosticko-terapeutické.
Keywords: močové metabolity; screening; estery dikarboxylových kyselin; estery trikarboxylových kyselin; analyty